Metal Lazer Kesim Makinelerinin Kesim Kalitesini Değerlendirmek İçin Dokuz Boyut

- 2023-04-14-

XTLazer - Metal Lazer Kesim Makinası


Bir metal lazer kesim makinesinin kalitesi, ekipmanın kalitesini denetlemenin en doğrudan yöntemi olan kesim kalitesine bağlıdır. Yeni müşteriler için, ekipman satın alırken, öncelikle metal lazer kesim makinesinin provasını kontrol etmeleri istenecektir. Numune alma, ekipmanın kesme hızına ek olarak numunenin kesme kalitesine de bağlıdır. Peki kesim kalitesine nasıl bakıyorsunuz ve nelere dikkat etmelisiniz? Aşağıda size ayrıntılı bir giriş yapacağım.



Metal lazer kesim makinesinin kesim kalitesi nedir? Aşağıdaki dokuz standart vazgeçilmezdir:

1. Pürüzlülük: Lazer kesim bölümü dikey bir çizgi oluşturacaktır. Çizginin derinliği kesme yüzeyinin pürüzlülüğünü belirler. Çizgi ne kadar sığ olursa, kesim o kadar düzgün olur. Pürüzlülük sadece kenarların görünümünü değil aynı zamanda sürtünme özelliklerini de etkiler. Çoğu durumda, pürüzlülüğün en aza indirilmesi istenir, bu nedenle doku ne kadar hafifse kesim kalitesi o kadar iyidir.

2. Diklik: Sac parçanın kalınlığı 10mm'yi geçiyorsa kesici kenarın dikliği çok önemlidir. Odağı terk ettiğinizde, lazer ışını farklılaşacak ve odak konumuna bağlı olarak kesim yukarıya veya aşağıya doğru genişleyecektir. Kesici kenarın dikey çizgiden sapması birkaç milimetredir ve kesici kenar ne kadar dik olursa kesme kalitesi o kadar yüksek olur.

3. Kesme genişliği: Genel olarak konuşursak, kesme dikişi genişliği kesme kalitesini etkilemez. Kesimin genişliği, yalnızca parçanın içinde özellikle hassas bir kontur oluşturulduğunda önemli bir etkiye sahiptir. Bunun nedeni kesiğin genişliğinin kesiğin minimum iç çapını belirlemesidir. Levhanın kalınlığı arttıkça kesme dikişinin genişliği de artar. Bu nedenle kesi genişliği ne olursa olsun aynı yüksek hassasiyeti sağlamak için lazer kesim makinesinin işleme alanında iş parçası sabit olmalıdır.

4. Doku: Kalın levhaları yüksek hızda keserken, dikey lazer ışınının altındaki kesikte erimiş metal görünmez, ancak lazer ışınının arkasına püskürtülür. Sonuç olarak kesici kenarda eğriler oluşur ve bu eğriler hareket eden lazer ışınını yakından takip eder. Bu sorunu gidermek için kesme işleminin sonunda ilerleme hızının düşürülmesi çizgi oluşumunu büyük ölçüde ortadan kaldırabilir.

5. Küçük hata: Çapak oluşumu, lazer kesimin kalitesini belirlemede çok önemli bir faktördür. Çapakları gidermek ek çalışma gerektirdiğinden, çapakların şiddeti ve miktarı kesme kalitesini sezgisel olarak belirleyebilir.

6. Malzeme biriktirme: Lazer kesme makinesi, eritme ve delme başlamadan önce iş parçasının yüzeyine özel bir yağlı sıvı tabakası uygular. Kesme işlemi sırasında, gazlaştırma ve çeşitli malzemelerin kullanılmaması nedeniyle, müşteriler kesimi kırmak için rüzgar kullanır, ancak yukarı veya aşağı deşarj da yüzeyde tortu oluşturabilir.

7. Çukurlaşma ve korozyon: Çukurlaşma ve korozyon, kesici kenarın yüzeyinde görünümünü etkileyerek olumsuz etkilere neden olabilir. Genellikle kaçınılması gereken kesim hatalarında ortaya çıkarlar.

8. Isıdan Etkilenen Bölge: Lazer kesimde kesime yakın alan ısıtılır. Aynı zamanda metalin yapısı da değişikliğe uğrayacaktır. Örneğin bazı metaller sertleşebilir. Isıdan etkilenen bölge, iç yapının değiştiği alanın derinliğini ifade eder.

9. Deformasyon: Kesik, parçanın hızla ısınmasına neden oluyorsa deforme olur. Hassas işlemenin konturu ve ağı genellikle milimetrenin yalnızca birkaç onda biri genişliğinde olduğundan, bu özellikle hassas işlemede önemlidir. Lazer gücünü kontrol etmek ve daha kısa lazer darbeleri kullanmak, parça ısınmasını azaltabilir ve deformasyonu önleyebilir.