XT Lazer-bakır levha lazer kesim makinesi
Lazer kesim makinesi, özellikle paslanmaz çelik malzemeleri kesmek için uygun olan alüminyum, bakır, çinko, paslanmaz çelik, karbon çeliği vb. gibi çeşitli metal malzemeleri kesebilir. Lazer kesim makinesi, yarı eforla iki kat sonuç elde edebilir, yalnızca iyi kesim kalitesi değil, aynı zamanda hızlı kesim hızı da elde edebilir, ancak bakır levhayı kesmek yine de zordur, ancak lazer kesim makinesini doğru şekilde ayarlarsanız ihtiyacınız yoktur. kesim kalitesi hakkında endişelenmek için.
Bakır ürünlerin kesilmesi için, birçok işçinin, metal lazer kesim makinesinin özel çalışması ve parametre ayarı ile ilgili birçok sorunu vardır. Kesim işlemi sadece makineler tarafından yapılmamakta ayrıca biraz tecrübe gerektirmektedir. Ayrıntılı olarak tanıtalım. Metal lazer kesim makinesi ile bakır malzeme nasıl kesilir.
Bakır, alüminyum, altın ve diğer metal malzemeler dahil olmak üzere yüksek oranda yansıtıcı metal malzemelerin metal lazer kesim makineleri tarafından kesilmesi her zaman zor olmuştur. Şimdi Shenzhen'deki birçok metal lazer kesim makinesi üreticisi önemli bir konudur.
Yansıtıcılığı yüksek metal malzemeleri keserken yardımcı gazın eklenmesi gerekir. Lazer kesim makinesi metal bakırı kestiğinde, eklenen yardımcı gaz, kesme hızını iyileştirmek için yüksek sıcaklık koşullarında malzeme ile reaksiyona girer. Örneğin oksijen kullanılarak yanma sağlanabilir. Lazer kesim ekipmanı için nitrojen, kesme etkisini iyileştirmek için yardımcı bir gazdır. 1MM'nin altındaki bakır malzemeler için işleme için metal lazer kesim makinesi kullanılabilir.
Bu nedenle, metal lazer kesim makinesini kullanırken kesilip kesilmeyeceği konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Şu anda arıtma etkisine dikkat edin, bu nedenle yardımcı gaz olarak nitrojen kullanmak daha iyidir. Metal bakırın kalınlığı 2 mm'ye ulaştığında, işleme için nitrojen kullanılamaz. Şu anda, kesme amacına ulaşmak için oksitlemek için oksijen eklenmelidir.
Yukarıdaki açıklama sayesinde, herkes metal lazer kesim makinesi için bakır malzemenin nasıl yapıldığını bilmelidir. Aslında kesim yaparken dikkat ettiğimiz şey malzemeyi kesmeyi bitirip bitiremeyeceğimiz ya da bir saatte ne kadar kesim yapabileceğimiz değil, kesim hassasiyetidir. Metal lazer kesim makinesinin kesim hassasiyetinin nasıl kavranacağı en önemlisidir.
Diğer termal kesim yöntemleriyle karşılaştırıldığında, lazer kesim genellikle hızlı kesim hızı ve yüksek kalite ile karakterize edilir. Aşağıdaki gibi özetlenebilir.
1. İyi kesim kalitesi.
Küçük lazer noktası, yüksek enerji yoğunluğu ve hızlı kesme hızı nedeniyle, lazer kesim daha iyi kesim kalitesi elde edebilir.
1 Lazer kesim yarığı ince ve dardır ve yarığın her iki tarafı da yüzeye paralel ve diktir ve kesme parçasının boyutsal doğruluğu ulaşabilir± 0,05 mm.
2. Kesme yüzeyi pürüzsüz ve güzeldir ve yüzey pürüzlülüğü sadece onlarca mikrondur. Hatta lazer kesim son işlem olarak kullanılabilir ve parçalar mekanik işlem görmeden doğrudan kullanılabilir.
③ Malzeme lazerle kesildikten sonra, ısıdan etkilenen bölgenin genişliği çok küçüktür ve çentik yakınındaki malzemenin performansı neredeyse hiç etkilenmez. İş parçası deformasyonu küçüktür, kesme hassasiyeti yüksektir, çentiğin geometrik şekli iyidir ve çentiğin enine kesit şekli nispeten düzenli bir dikdörtgendir. Lazer kesim, oksiasetilen kesim ve plazma kesim yöntemleri için Tablo 1'e bakın. Kesme malzemesi 6,2 mm kalınlığında düşük karbonlu çelik levhadır.
2. Yüksek kesme verimliliği.
Lazerin iletim özellikleri nedeniyle, lazer kesim makinesi genellikle çoklu sayısal kontrol çalışma masaları ile donatılmıştır ve tüm kesme işlemi tamamen dijital olarak kontrol edilebilir. Çalışma sürecinde, sadece farklı şekillere sahip parçaların kesilmesine uygulanabilen NC programını değiştirmek gerekir. Hem iki boyutlu kesmeyi hem de üç boyutlu kesmeyi gerçekleştirebilir.
3. Hızlı kesme hızı.
2 mm kalınlığında düşük karbonlu çelik levhayı kesmek için 1200 W gücünde bir lazer kullanın ve kesme hızı 600 cm/dk'ya ulaşabilir. 5mm kalınlığındaki polipropilen reçine levhanın kesme hızı 1200cm/dak'ya ulaşabilir. Lazer kesim sürecinde, malzemenin sıkıştırılması ve sabitlenmesi gerekmez, bu sadece fikstürü kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda yardımcı yükleme ve boşaltma zamanından da tasarruf sağlar.
4. Temassız kesim.
Lazer kesim sırasında kaynak tabancası ile iş parçası arasında temas olmaz ve takım aşınması olmaz. Farklı şekillerdeki parçaları işlemek için "alet"i değiştirmek gerekli değildir, yalnızca lazerin çıkış parametrelerini değiştirmek gerekir. Lazer kesim işlemi düşük gürültüye, küçük titreşime ve kirliliğe sahip değildir.
5. Birçok çeşit kesme malzemesi vardır.
Oksiasetilen kesim ve plazma kesim ile karşılaştırıldığında lazer kesim, alüminyum, bakır, çinko, paslanmaz çelik, karbon çeliği ve diğer metal malzemeler dahil olmak üzere birçok malzeme türüne sahiptir. Bununla birlikte, farklı malzemeler için, kendi termofiziksel özellikleri ve farklı lazer ışığı soğurma özelliklerinden dolayı, farklı lazer kesim adaptasyonu gösterirler.